fbpx

Boot verkoop Nieuws

Belangrijke vaarregels en tips 

Wanneer je op het water bent, is het belangrijk om rekening te houden met je mede-watersporters. In dit blog hebben we de belangrijkste vaarregels en tips samengevat, zodat je goed voorbereid het water op kan!

Vaarregels en tips

Wanneer je op het water bent, is het belangrijk om rekening te houden met je mede-watersporters. Daarom geven we je een overzicht, met daarin 6 belangrijke vaarregels en tips, zodat je goed voorbereid het water op kan! 

1 Voorrangsregels 

Ook op het water gelden natuurlijk voorrangsregels. Zo moet je, wanneer je in het bezit bent van een boot die korter is dan 20 meter, altijd voorrang verlenen aan grote schepen, zoals vrachtschepen, passagiersschepen en veerponten. Zeilboten hebben voorrang, daarna kano’s en dan roeiboten. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ook op het water, rechts voorrang heeft. Stuurboord gaat voor bakboord.  

2 Verander niet plotseling van koers 

Zorg dat je niet plotseling van koers verandert, aangezien dit tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een mede-watersporter zal dit namelijk niet verwachten, en wellicht niet in staat zijn om hier op tijd op te reageren.  

3 Vaar alcoholvrij 

Het is verboden om een boot te besturen met te veel alcohol in je bloed. Wettelijk gezien ligt de grens op 0,5 promille, maar het is aan te raden om alcoholvrij te varen. Ook op het water controleert de politie door middel van een blaastest, en het zou zonde zijn als een hoge boete jouw leuke recreatievaart in het water gooit.  

4 Houd het midden van de vaarroute vrij 

Zorg dat je het midden van de vaarweg vrijhoudt voor grote schepen. Voor deze schepen is het erg lastig om een goed overzicht te bewaren omdat vanaf het schip niet alle kleine boten te zien zijn. Daarom is het goed als je hen een handje helpt door het midden van de vaarroute vrij te houden. Zorg er daarnaast voor dat je rondom je boot goed zicht hebt en dat je regelmatig om je heen kijkt. Zo heeft een goede oriëntatie van waar jij en jouw medeschippers zich bevinden. 

5 Gebruik de juiste navigatieverlichting

Het is niet verplicht om navigatieverlichting op je boot te hebben als je enkel overdag vaart. Je moet zorgen dat je zichtbaar op het water bent als je een boot van meer dan 7 meter hebt.  Boordverlichting (groen en rood) een heklicht (wit) en een toplicht (wit) is verplicht wanneer je het tussen zonsondergang en zonsopgang of in slecht zicht vaart met je boot.

6 Vaarbewijs 

Een vaarbewijs is verplicht voor het besturen van boten langer dan 15 meter en voor motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Voor het varen zonder vaarbewijs worden flinke boetes uitgedeeld, dus zorg dat je goed voorbereid het water op gaat.  

Boot verkopen 

Ga je niet meer varen of heb je een andere boot op het oog? Contantgeldvoorjeboot.nl koopt je boot graag. Vul het formulier op onze website in om je boot bij ons aan te bieden. Je ontvangt vervolgens een bod binnen een dag. Het hele jaar door koopt Contantgeldvoorjeboot.nl boten.