fbpx

Boot verkoop Nieuws

5 tips voor winterklaar maken van je boot

Als eigenaar van de boot stel je de vraag voor de winter wat ga ik met mijn boot doen? Laat je het schip in het water liggen, pleeg je onderhoud aan de boot of gaat het schip uit het water de kant op. Het winterklaar maken van de boot is niet lastig maar vraagt aandacht.

Boot winterklaar maken

De 5 tips voor het winterklaar maken lees je hier.

 1. Uitrusting/ interieur van de boot
 2. Watervoorzieningen en toilet
 3. Motor van het schip
 4. De techniek, denk aan elektra en gas
 5. Romp

Aandachtpunten voor het winter klaarmaken van de boot.

  1. De uitrusting in de boot

   Maak de koelkast en de gehele boot schoon. Vaak zit er in de keukenkastjes nog eten en drinken. Beter is om dit eruit te halen zodat het ook niet gaat bevriezen en/ of bederven. Als er zaken in liggen die vochtig kunnen worden zodat dekbedden en kussens haal dat van boord. Het zou jammer zijn als
   Haal kussens van boord, of zet ze rechtop om schimmel tegen te gaan.
   Maak de boot goed schoon, alle eten en bederfelijke waar eruit. Ook flessen en blikjes, deze kunnen bevriezen.

  1. Watervoorzieningen en toilet

   Er wordt vaak gedacht dat het droogpompen van het toilet voldoende is. Maar dit is niet het geval. Sluit de afsluiter en koppel de slag van de waterinlaat los voor de anti-vries. Zit er nog water in de tank? Haal deze er dan uit. Alle afsluiters aan het schip moet je laten vollopen met antivries.

  1. De motor van het schip

   Een boot heeft onderhoud nodig. Sommige eigenaren controleren zelf de motor zoals oliepeil en filters. Dit zijn zaken die het hele jaar door belangrijk zijn om te controleren. Wij noemen dit standaard onderhoud. Als de winter eraan komt is het belangrijk om de boot vorstbestendig te maken. Er mag geen water meer in het systeem staan anders loopt de motor stuk. Bij een gesloten koelwatersysteem is het eenvoudiger maar heb je een open koelsysteem dan dien je het water eruit te halen. Belangrijk is dat je de motor laat draaien terwijl je antivries in de wierfilter schenkt. Zodra er uit de uitlaat antivries komt dan kan de motor uit. Vergeet niet de afsluiters dicht te draaien.

  1. De techniek, denk aan elektra en gas

   Zijn er gasflessen en / of accu’s aan boord? Bewaar dan de flessen en accu’s thuis op een koele plek. Bij het afkoppelen controleer ook de gasslangen op gebreken. Om de drie jaar moeten deze koppelingen en gasslangen vervangen worden. Het advies is om de accu’s vol geladen weg te zetten. Controleer of er water in de bilge zit. De bilge moet niet voorzien zijn van water. Zijn er losse apparaten in het schip bewaar deze dan droog op. Bovendien is het insmeren van bewegende delen goed om te doen. Dit zorgt voor jarenlang vaarplezier.

 

 1. Romp

  Voordat de boot in de winterstalling gaat en winterklaar wordt gemaakt is het noodzakelijk om de boot schoon te maken. Als de boot erg vuil is dan bestaat er de mogelijkheid dat deze plekken op het dek blijven zitten.
  Vet de raamrubbers in zodat de rubbers tegen de vorst kunnen. Deze manier drogen ze niet uit en komen er geen scheuren in. In de winter is het vochten en kan er schimmel ontstaan in de boot. Gebruik eventueel speciale vochtzakjes in de boot om schimmel tegen te gaan. Zijn er vochtige plekken in de boot zorg dan voor goede ventilatie. 

Winterklaar

Overweeg je de boot te verkopen voor de winter? Dan neem contact op met het team van contantgeldvoorjeboot. Zij denken graag met je mee voor het verkopen van je boot. Neem voordat het vriest nog contact op met Contantgeldvoorjeboot.nl en ontvang vandaag nog een bod op je boot.